Bu yazı ilk olarak Yemek Sepeti Medium hesabında 10 Ocak 2020’de yayınlanmıştır

Selamlar herkese,

Benim için, Yemeksepeti’nde Agile Coach olmak demek, son yazımda da anlattığım gibi bol bol kolaylaştırıcılık (facilitation) yapmak demek. Kullandığım çizimleri nasıl yaptığımı/öğrendiğimi, hangi kalemleri kullandığımı soranlar oldu. Bu yazıda severek takip ettiğim kaynaklarımı, malzemelerimi, yaptıklarımı ve yolculuğumu paylaşacağım.

Nasıl başladı?

Linkedin’de çokça Agile ile ilişkili hesaplar takip ediyorum. Kolaylaştırıcılığı el çizimleri ile görselleştiren insanlara hep gıpta ile bakıyordum ama çizim yeteneğim olmadığı için herhangi bir şey denemiyordum. Taa ki şu paylaşıma denk gelene kadar!

Bana ne faydası oldu?

Görsel kolaylaştırma sayesinde birbirinin kopyası gibi olan stok görseller kullanmak yerine kendi çizimlerimi etkinliklerde kullanmaya başladım ve bu bana büyük özgürlük sağladı. Çizim yeteneğim olmadığı için her şeyi daha basit düşünmek için kendimi zorlamak, anlatacağım şeyi de basitleştirmem için bana bir araç oldu. Her etkinliğe el çizimi ile katılmak, katılımcıların kendini daha özel hissetmesine ve konuyu sahiplenmesine yardımcı oldu. En çok da eğlenmeme ve kendimde bilmediğim bir şeyleri keşfetmeme imkan sağladı.

Takip ettiğim kaynaklar

Yuri Malishenko

Yuri’nin bloguna denk gelmemle “ben bu işi yaparım” dedim:) İnsan yüzü nasıl çizilir, bu çizimden farklı varyasyonlar nasıl üretilir, basit çizgiler aslında ne kadar güçlüdür bu blog sayesinde keşfettim. Yuri’nin Essentials of Visual Language adında bir kitabı da var. Instagram’dan da takip etmeniz mümkün.

Bikablo

Yuri’nin yazısında bahsettiği, katıldığı Bikablo görsel hikaye anlatıcılığı kursu ise en önemli ikinci keşfim oldu. Linkedin hesaplarını ve Instagram’daki Bikablo hashtag’ini takip edip yaptıkları paylaşımları takip ederek büyük ölçüde kendime görsel kütüphane oluşturdum.

Eva Lotta

Artık elimde bazı anahtar kelimeler vardı. “Visual facilitation”, “sketch note”, “graphic facilitation”… Aramalar yaptıkça karşıma çıkan bir başka hazine Eva Lotta’nın blogu oldu. Özellikle “Visual Starter Kit” görsel bir dil oluşturmada çok işime yaradı. Yoga Notes sayesinde de insan vücudunda çizgileri kullanarak duruşunu nasıl ifade edebileceğimi keşfettim. Instagram’da da oldukça aktif.

Linzie Hunter

Canlı renkleri, çizimlerine kattığı karakterle, gerçek üstü detaylarıyla ilham veren hesaplardan biri.

Noh Noh Studies

Minnak tatlı çizimleri, yazı stili ipuçlarıyla, seçtiği renk paletleriyle takip edilesi hesaplardan biri.

El yazısı için kaynaklar

Bu işe girişmeye karar verince, kullanıldığını gördüğüm kalemlerden aldım. Kalemlerim gelince normal kalemle yazı yazar gibi kullanmayı denedim, gördüklerime hiç benzemiyordu. Araştırdıkça brush pen ile yazı yazmanın bambaşka bir şey olduğunu keşfettim ve Calligraphy denemeleri yapmaya başladım.

Youtube ve içerik üreticilerine binlerce teşekkür gelsin.

The Happy Ever Crafter

Becca’nın müthiş bir Youtube kanalı var. Alfabeyi nasıl oluşturacağınızdan, kalem türlerine, yapılan temel hatalara birbirinden güzel ve anlaması kolay içeriklere sahip.

Kellycreates

Kelly, yazmayı öğrendikten sonra onu daha da farklı şekillerde kullanmayı öğretiyor. Verdiği ipuçları ve “nasıl yapılır?” videoları da çok öğretici.

Malzeme seçimi

Burası en zorlandığım şeylerden biri, çünkü hiç bir malzeme tanıdığım şeyler değil. Bir sürü parametre var. Kalemin ucu, ucun sertliği, ucun genişliği, ucun açısı, kalemin kontrolü, boyanın kağıtta dağılması, boyanın saydamlığı, boya üstüne yazı yazdığında yazının dağılması… Bunları hepsi deneye yanıla bulduğum şeyler. Bu da biraz masraflı oluyor. Keşke aşağıdaki videoyaya ve bu yazıya daha önceden ulaşmış olsaydım, o zaman işim biraz daha kolay olurdu:

Hangi kalemleri denedim?

Şu ana kadar denediklerimde Ecoline Brush Pen renklendirmede çok zevkliyken ve renkleri çok güzelken, iş Calligraphy’ye geldiğinde beni zorladı, ucu kontrol etmekte zorlanıyorum. Bir çok Calligraphy ustası Tombow Brush Pen’i tercih ediyor videolardan gördüğüm kadarıyla ama ben henüz onu deneyemedim. Zig Brush Pen de çok kullanılanlardan, ama ben yumuşak ucunu kontrol etmekte zorlandığım için sevmedim.

Yazı yazmak içinse Artline Ergoline kolay ulaşılabilir ve uygun fiyatlı bir seçenek oldu benim için, çok severek kullanıyorum. Favorim Medium 0.6, günlük yazım için de kullanışlı.

Ben neler yapıyorum?

  • İlk işim yazıda geçen Brush Pen’den ve teknik çizim kaleminden sipariş vermek oldu:)
  • Çizim için çizgisiz, Calligraphy için kareli bir defter edindim.
  • Kalemlerim gelince bir kaç gün boyunca eve giderken metroda birer sayfa çizim yaptım. Defterlerim sürekli yanımda, arada da aklıma geldikçe yapıyorum.
  • Beğendiğim görselleri bir araya toplayıp görsel dağarcığımı genişletmeye çalışıyorum.
  • Bolca taklit ettim ve etmeye devam ediyorum.
  • Kalemleri ve karakterlerini tanımaya çalışıyorum. Bazılarını sevmedim, yeni kalemler deniyorum.
  • Her öğrendiğim yeni şeye “aa yapabiliyormuşum” diye şaşırıyorum ve eğleniyorum:)

Yolculuğa devam

Pratik yapmak çok önemli. Pratik yaptıkça ya yeni şeyler keşfediyorum ya da önceki öğrendiklerimi daha iyi yapar hale geliyorum. Gidecek daha çoook yolum var. En çok da bu yolda olma halini seviyorum. Öğrenecek, keşfedecek daha çok şey var. Ne mutlu bana 🙂