Bu yazı ilk olarak Yemek Sepeti Medium hesabında, Covid 19’un ilk günlerinde (27 Mart 2020) yayınlanmıştır.

Evden çalışma hayatımıza ayak uydurmaya çalışırken yaşadığımız sıkıntılara, takımlardan gelen feedbacklere, yaptığımız araştırmalara dayanarak biz de Yemeksepeti Agile Coach’ları olarak “Evden çalışırken hayatta kalma rehberi” hazırladık. Faydalı olması dileğiyle 😉

Kot giymek ya da makyaj yapmak zorunda değilsin. Ama pijamanı çıkarıp işe gidecekmiş gibi giyinmek güne iyi hazırlanmana yardımcı olacaktır.

İşe giderken her gün uyandığın saatte kalkıp, ofiste nasıl zaman geçiriyorsan öyle zaman geçirmeye çalış. Zaman-mekan kavramını yitirmek yorucu olabilir.

Beraber çalışacağın kişilerle daha etkili çalışmak için kurallar belirle. “Günlük olarak hangi saatlerde bir araya gelmek istersiniz? Hangi saat aralıklarında çalışmak istersiniz? Hangi zaman aralıklarında yemeğe çıkmak istersiniz? Hangi durumda hangi araçları kullanmak istersiniz? Toplantılar için zaman sınırınız nedir? Toplantılarda kakofoniyi engellemek için nasıl yöntemler uygulamak istersiniz? Acil durumda birbirinize nasıl ulaşmak istersiniz?” vb kuralları baştan belirlemek iletişim kazalarının önüne geçecektir.

Güne birbirinizin halini hatırını sorarak başlamayı ihmal etmeyin 😉

Birbirimizden uzakta olduğumuz için iletişimde olmak çok önemli. Bol bol görüntülü görüşme öneriyoruz, hem özlem giderirsiniz hem de konuştuğunuz konuyu herkesin aynı şekilde anlayıp anlamadığını yüz ifadesinden, ses tonundan anlamanız daha kolay olur. Ev dağınık diye mi kamera açmaktan çekiniyorsun? Boşver… biz bizeyiz 😉

SlackHangoutsZoomMiro, Whatsapp çok kolayca kullanabileceğiniz güçlü iletişim araçları.

Kim hangi işle ilgileniyor, nasıl iş bölümü yaparsınız gibi koordinasyon ve iş birliği gerektiren durumlarda da JiraTrelloConfluenceGoogle Drive çokça işini kolaylaştıracaktır.

Beraber çalıştığın kişileri kendi programından haberdar edersen de aynı iş üstünde çalışmaz, gereksiz yere bölünmezsin.

Çalışırken ulaşılabilir olmak önemli ancak mola vermek daha iyi odaklanmanı ve sağlığını koruman için önemli.

Zamanı iyi yönetmek ve düzenli molalar vermek için Pomodoro güzel yöntemlerden biri.

İkisini birbirine karıştırdığında kendini sürekli çalışırken bulabilirsin. Bu da sana yorgunluk ve stres olarak dönebilir.

Bilgisayar başında düzgün oturmak, aralarda egzersiz yapmak, çalıştığın yeri havalandırmak seni iyi hissettirecektir.

Sağlam bir bağışıklık sistemi için iyi beslenme şart! Sıkılıp sıkılıp kendini abur cubura verme 😉

Arkadaşlarınla zaman geçirmeyi özlüyor olabilirsin, biz de özlüyoruz :..(

Ama sosyalleşmek için farklı yollar da var, biraz yaratıcı ol!

Bizim en sevdiklerimizden biri Kahoot oyunları oynamak, topla arkadaşlarını, ekranını paylaş ve oyun oynamaya başla. İnan çok eğleneceksin! Burada da birbirinden eğlenceli, uzaktan ve online oynanabilecek oyunlar var.

Aileni, sevdiklerini, arkadaşlarını görüntülü ara. Herkesin birileriyle sohbet etmeye ihtiyacı var bu aralar;)

Hani “vaktim olsa kesin yapardım!” dediğin şeyler var ya, onları yapmak için çok iyi bir zaman. Hobi edin, kitap oku, yeni alışkanlıklar edin, meditasyon yap, spora zaman ayır… Youtube’daki how to videoları ve Udemy derya deniz… İster girip kendi alanında yetkinliğini geliştirecek şeyler yap, ister yeni bir şeyler öğren.

Aman dikkat sosyal medya içine çok çekiyor, enerjini ve zamanını orada tüketme.

Kendi ipuçlarını paylaşmak ve başkalarının deneyimlerini öğrenmek için Slack’teki #evde-kal kanalına gel;)

Ve son söz…

Kudos: Eylül Çeşmeci&Gonca Atabek Otarcı